Kalau sudi tekanlah iklan di bawah ni ya

Tuesday, May 17, 2011

Mukhriz Mahathir terus cabar kebebalan Israel

JITRA 17 Mei – Misi menghantar bantuan kemanusiaan yang ditaja Malaysia ke Gaza akan diteruskan walaupun kapal MV Finch yang dinaiki oleh 12 kru dan penumpang termasuk tujuh rakyat Malaysia diserang oleh tentera Israel selepas berjaya menembusi perairan Gaza awal pagi semalam.

Penasihat Yayasan Keamanan Global Perdana Malaysia (PGPF), Datuk Mukhriz Tun Mahathir berkata bantuan itu akan diteruskan kerana bantuan yang dihantar adalah barangan keperluan asas yang amat diperlukan oleh kira-kira 1.5 juta rakyat Palestin yang menghuni Gaza.

"Kita akan menggunakan jalan darat iaitu merentasi sempadan Mesir-Gaza di Rafah,” katanya kepada pemberita selepas majlis dialog bersama pesawah dalam kawaswan Parlimen Jerlun dekat sini hari ini.

Beliau yang merupakan Ahli Parlimen Jerlun berkata jika boleh, barang-barang itu memang hendak dihantar melalui jalan laut kerana mana-mana negara pun yang ada pesisir pantai ada hak untuk menggunakan saluran itu untuk berdagang dengan semua pihak.

"Kapal MV Finch adalah kapal pertama yang dalam jangka masa bertahun-tahun telah berjaya menembusi sekatan perairan melalui Mesir tetapi setelah hampir dengan persisiran Gaza mereka bukan hanya disekat tetapi ditembak menggunakan senjata yang agak besar, yang saya difahamkan senjata itu berukuran 50mm,” katanya.

Mukhriz yang juga Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata, selepas ini jika ada peluang lain kemungkinan pihaknya akan menggunakan jalan laut dan akan cuba menembusi sekatan itu sekali lagi.

"Tindakan yang diambil oleh tentera Israel adalah tindakan yang mencabuli undang-undang dunia. Ia satu tindakan kejam yang harus dikecam semua pihak,” katanya.

Katanya semua pihak tidak boleh menerima tindakan yang diambil oleh Israel itu kerana apa yang mereka lakukan itu telah melanggar undang-undang iaitu dengan membuat sekatan ekonomi ke atas rakyat Palestim di Gaza.

"Tindakan mereka (Israel) dikecam sekeras-kerasnya dan kami di Yayasan Keamanan Global Perdana ingin menonjolkan ketidakadilan yang berlaku oleh pihak Israel terhadap rakyat Palestin di Gaza yang telah lama menderita terhadap sekatan yang dibuat oleh Israel,” katanya.

Kapal MV Finch yang membawa bantuan untuk rakyat Palestin di Gaza telah dihalang oleh dua bot tentera laut Israel yang melepaskan tembakan di perairan berhampiran Rafah awal pagi semalam.

Kesemua yang berada di atas kapal itu bagaimanapun terselamat. - Bernama

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails