Kalau sudi tekanlah iklan di bawah ni ya

Tuesday, September 21, 2010

Pembunuhan Sosilawati, 11 lagi ditahan

BANTING: Jabatan Perhilitan Selangor hari ini membawa keluar empat ekor merak, tiga tekukur, tiga burung gembala kerbau dan seekor murai kampung dari ladang ternakan milik suspek utama kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain berhampiran Ladang Gadong, Tanjung Sepat di sini.

Empat pegawai Jabatan Perhilitan Selangor, yang diketuai Ahmad Sahrizan Mohd Nawawi, tiba di ladang itu pada jam 12 tengah hari.

Operasi menangkap unggas itu bermula pada jam 3.50 petang selepas ketibaan sebuah pikap trak Jabatan Perhilitan Selangor yang membawa sangkar tiba ke lokasi.

Petugas dan pegawai Perhilitan Selangor meninggalkan lokasi bersama unggas-unggas berkenaan pada jam 4.45 petang.

Mereka mengambil masa agak lama untuk menangkap unggas-unggas lebih kecil seperti murai dan gembala kerbau berbanding dengan merak India yang dikurung di dalam reban atau sangkar khas semasa operasi itu.

Ahmad Sahrizan berkata tujuan kedatangan Perhilitan Selangor ke lokasi itu bagi menjaga kebajikan haiwan liar, yang dipercayai tidak cukup makan, semasa kawasan itu dikawal bagi polis melakukan siasatan.

"Haiwan-haiwan ini bukan daripada spesis yang dilindungi tetapi Perhilitan Selangor prihatin dengan kebajikan haiwan liar ini," katanya.

Perhilitan Selangor mengetahui mengenai kehadiran unggas ini menerusi laporan akhbar.

Ahmad Sahrizan berkata Perhilitan Selangor akan membawa unggas itu untuk ditempatkan di Pejabat Perhilitan Negeri di Seksyen 8, Shah Alam sementara mendapatkan perintah mahkamah untuk tindakan selanjutnya.

Pada hari ini para wartawan berpeluang untuk berada di hadapan pintu pagar utama ladang ternakan, di mana Sosilawati dan tiga individu lain dibunuh dan berpeluang menyaksikan proses Perhilitan Selangor menangkap unggas di dalam sangkar di ladang itu.

Masih kelihatan beberapa ekor kambing dan lembu berkeliaran dalam ladang ternakan milik suspek utama kes pembunuhan itu.

Ketua Polis Daerah Kuala Langat Superintendan Nordin Manan berkata orang awam tidak dibenarkan masuk ke kawasan itu tetapi bagi mereka yang mempunyai urusan di ladang kelapa sawit, ladang ternakan ayam dan ladang longan boleh melalui kawasan itu dengan meminta kebenaran daripada anggota polis yang berkawal.

Setakat petang tadi, polis hanya mengawal kawasan di hadapan pintu pagar utama lokasi ladang milik suspek.

Lokasi itu turut dikunjungi oleh beberapa anggota Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia Cawangan Klang yang meninjau dari luar pagar ladang itu ketika operasi menangkap unggas dilakukan. - Bernama

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails