Kalau sudi tekanlah iklan di bawah ni ya

Monday, October 11, 2010

Wanita lesapkan wang firma guaman RM1j

KUALA LUMPUR: Hanya dengan meniru dan memalsukan tandatangan, seorang wanita berjaya melesapkan wang tunai hampir RM1 juta daripada beberapa pelanggan yang mendapatkan perkhidmatan dari sebuah firma guaman di sini.


Difahamkan, suspek kerap mengambil kesempatan menggelapkan wang dibayar pelanggan kepada syarikat guaman tempat dia bekerja sebelum melarikan diri.

Sumber polis Kuala Lumpur berkata, dalam kes pertama, sebuah firma guaman di Jalan Yap Ah Shak di sini, kerugian selepas seorang kakitangannya mengambil wang RM9,640 dengan meniru tandatangan pada cek sehingga meyakinkan pihak bank untuk menunaikan cek berkenan.

Katanya, suspek pernah melakukan jenayah sama dan melesapkan wang syarikat RM15,989 sewaktu bekerja di sebuah firma guaman di Plaza Damas, Jalan Hartamas, di sini.

“Berdasarkan siasatan, suspek sering berpindah randah dan bertukar tempat kerja membabitkan beberapa firma guaman sekitar Lembah Klang sejak beberapa tahun lalu.

“Ketika bekerja di sebuah lagi firma guaman juga di Plaza Damas, suspek cuba menunaikan tiga cek milik syarikat berkenaan dengan memalsukan tandatangan, namun gagal kerana ia dikesan majikannya,” katanya.


Menurutnya, kali terakhir suspek dilaporkan melakukan jenayah itu membabitkan sebuah firma guaman di Tingkat 3, The Amwalk, 218 Jalan Ampang, di sini. Suspek menunaikan dua cek berjumlah RM600,000 dan RM379,847.56.

“Susulan kes itu polis mencari seorang wanita, Noor Hafizah, 27, dengan nombor kad pengenalan 830610-10-5022 yang dipercayai boleh membantu siasatan empat kes penipuan berkenaan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails